Анте Поповски – МАКЕДОНИЈА

1. Стиснете ги тревките неа ќe ја исцедите. Наслоните се врз каменот името ќe ѝ го чуете. Симнете се во рекине дното со неа ќe ве почести. Легните да починете и ноќта...

Св. Пантелејмон: ЗАШТИТНИК И ПРАЗНИК НА ЛЕКАРИТЕ И НА ГРАДОТ ВЕЛЕС

Денес 09.08.2021 Православната црква го празнува Свети Пантелејмон. Имено Самото име ПАН ТЕЛЕЈМОНИ значи све милостлив. Првото чудо кое го направил е како дете...

„Фолтин“ ќе одржат БЕСПЛАТЕН КОНЦЕРТ ВО ВЕЛЕС

По повод јубилејот 25 години од одржувањето на првиот концерт, од „Фолтин“ најавуваат три бесплатни концерти за вљубениците на оваа музичка група што ќе...

(Галерија) Велешкиот академски сликар Ангел Петров има изработено над 200 портрети на Кочо Рацин

Ангел Петров академскиот сликар од Велес има 60 годишна студија на ликот на Кочо Солев Рацин Во своето ликовно творештво ликот на Кочо Рацин...

Велес во минатото: Втор дел – Нешто околу воспоставувањето на власта и владеењето на...

пишува: Слободан Ников По  бомбардирањето на Велес, 6 април 1941 година, и влегувањето на германските воени сили во Велес, настанува период на т.н.„интер-регнум„ времен простор...

Налеј, налеј меанџико – песна за љубовта на гемиџиите и француската меанџика

Младите Македонци, солунските атентатори, гемиџиите, само неколку месеци пред настаните во Солун, во Париз, во една мала коноба, со симпатично име „Утро“ на убавата...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Велес е роден Панко Брашнар, прв претседавач на АСНОМ

На 9 август 1883 година во Велес е роден Панко Брашнаров, македонски национален деец и најстар пратеник на Првото заседание на АСНОМ, прв претседавач...

(Вознемирувачко видео) Тваин Курт и Бејрут со очаен крик притив пандемијата

Низ социјалните мрежи кружи вознемирувачки видео клип кој за жал прави структурна вивисекција на македонското здравство во моментов и неговата неспособност да се справи...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Народната Влада пред 76 години ја утврди македонската азбука со 31...

Комисијата за јазик и правопис е формирана од Президиумот на АСНОМ во ноември 1944 година со цел да поднесе предлог за азбука и правопис...

Анонимно писмо до Велес

пишува - Александар Сашко Кукулев Кај си бе Велес, како си ? Знам дека не си најдобро ама куртоазноста наложува да те прашам, колку да тргне...

Следете не

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe