Ако одеднаш сфатите дека многу тешко успевате да земете длабок здив, тоа може да биде симптом
Постојат неколку симптоми кои можат да индицираат дека тромб предизвикува проблем. Ако чувствувате некој од нив и ако чувството е често, би било добра идеја да се консултирате со лекар.

Сува кашлица
Отежнато дишење – Ако одеднаш сфатите дека ви е многу тешко длабоко да вдишете, тоа може да биде симптом на згрутчување на крвта во белите дробови, што се нарекува белодробна емболија.
Често кашлање – Ако понекогаш имате неочекувани напади на сува кашлица, како и отежнато дишење, зголемен пулс и болка во градите, тоа може да значи дека имате згрутчување на крвта во белите дробови.
Можеби, исто така, да искашлате слуз, па дури и крв.

Тешко црвенило на ногата – Црвени или темни дамки на вашата кожа кои се појавуваат без причина може да бидат симптом на згрутчување на крвта во ногата.
Исто така, може да почувствувате топлина во оваа област, дури и болка додека ги истегнувате прстите нагоре.

Болка во раката или ногата – Иако обично е потребно да имате неколку симптоми за да дијагностицирате тромб, непогрешлив знак за оваа сериозна болест што може да ја имате е болка.
Болката од згрутчување на крвта може лесно да се замени со грч во мускулот, но овој вид на болка се јавува почесто кога одите или ги свиткувате нозете нагоре.

Итни случаи
Оток – Ако одеднаш забележите дека едниот зглоб е отечен, тоа може да биде предупредувачки симптом на згрутчување на крвта.
Оваа состојба се смета за итна состојба, бидејќи тромбот може да се ослободи во секое време и да стигне до некој од вашите органи.

Болка во градите
Ако чувствувате болка во градите кога длабоко дишите, тоа може да биде еден од симптомите на белодробна емболија. Болката во градите е обично остра и лесно можете да помислите дека имате срцев удар. Главната разлика меѓу нив е што секогаш го влошува дишењето. Во секој случај, треба веднаш да повикате брза помош, бидејќи последиците можат да станат фатални.