Денес 09.08.2021 Православната црква го празнува Свети Пантелејмон. Имено Самото име ПАН ТЕЛЕЈМОНИ значи све милостлив. Првото чудо кое го направил е како дете кога се враќал од слушањето на проповеди од некој учител сретнал дете кое било легнато на земја и било мртво врз детето лежела жива змија , младиот тогаш момче Св.Пантелејмон се обратил со молитва кон бог која ја научил од проповедникот по што се случило чудо детето оживеало, а змијата умрела.
Лекарот Исцелител Св Пантелејмон ги лечел со молитва сите затвореници и болни луѓе.
Позната е легендата за исцелување на градот Велес од епидемија која харала по Отоманскот царство на Колера. При што благодарните  велешани му подигнале Храм кој и ден денес пости посветен на Св Пантелејмон. Храмот на Св Пантелејмон е соборен на Повардарската епархија и истата е осветена на денешен ден 09.08 од владика Игнатиј.