Сè што треба да направите е да го внесете вашето име во пребарувачот, а апликацијата ќе ви покаже целосна статистика – сè што ве интересира и сè што можеби не ве интересира.

Уште во 2016 година, научниците од Универзитетот во Лондон смислија слична интерактивна мапа, која открива сè за вашето презиме на ниво на земја или регион.

Сепак, мапата немаше опција за пребарување на име и не покажа колку е вообичаено вашето презиме низ целиот свет. Сега, некој конечно измисли нешто уште подобро.

Апликацијата Forebears има сè што недостасуваше на горенаведената мапа, па сега можете да дознаете колку е популарно вашето име или презиме во светот, односно во секоја одделна земја.

Сè што треба да направите е да го внесете вашето име во пребарувачот, а апликацијата ќе ви го покаже неговото потекло, како и во која земја е најпопуларно. Исто така, лесно можете да дознаете колку луѓе во светот го носат вашето име или презиме.

Тестиравме што ќе ни покаже апликацијата кога ќе го внесеме името – Марко во пребарувачот. Брзото пребарување откри дека Марко е 4.150. најчестото име во светот. Околу 248.036 луѓе се нарекуваат така, а името е најпопуларно во – Хрватска, 11-та на листата на популарност.

Покрај овие податоци, апликацијата ја покажува и просечната висина на личноста Марко, како е напишано со различни букви, колку често се користи во кој период и многу други интересни работи – податоците се разликуваат од име до име, така што за Марко нема значење на името .