Банката на Литванија (LCB) ја издаде својата дигитална колекторска монета LBCOIN. Врз основа на најнапредните информатички решенија, ова не се само првите дигитални пари издадени од централната банка во еврозоната, туку и во целиот свет, објави LCB.

LBCOIN е посветен на литванскиот акт за независност од 1918 година и неговите дваесет потписници.

– Дигиталните пари се извонреден приказ на она што го постигнавме за само неколку години по нашата стратешка одлука да тргнеме на цврст пат кон финансиска и иновативна исплата. Служи како мост што ги поврзува класичната нумизматика и финансиските технологии кои брзо се развиваат. Не се сомневам дека LBCOIN ќе ја зајакне улогата на Литванија како регионален финтеч центар, наведува во соопштението за печатот Витас Василијаускас, претседател на управниот одбор на Банката на Литванија.

Извор – www.denar.mk