ОДИМЕ на море! Грција се отвора, еве и како

885

Локдаунот кај нашиот јужен сосед веќе од крајот на месецов полека ќе почне да се укинува по фази, а туристи за летување ќе може да се примаат веќе во мај.

За почеток се планира пуштање на туристи кои се вакцинирани против Ковид 19 или пак ќе приложат негативен ПЦР тест, но за почетокот на летото можно е да бидат примани и останатите туристи на кои ќе им бидат правени брзи тестови.

План по кој ќе се отвора Грција

  • 22 март: Отворање на малопродажните објекти, трговски центри и фризерници. Купувањето ќе може да се изврши еднаш дневно, со ограничување од 3 часа. Истиот ден се отвараат и гиманазиите и факултетите
  • 29 март: Се отвораат и основните училишта
  • 20 април: Се отвораат рестораните, кои ќе може да примаат гости само на отворено
  • мај: Отворање на туризмот
  • јуни: Отворање на баровите и фитнес салите, како и дозволи за крштевки и свадби