На 9 август 1883 година во Велес е роден Панко Брашнаров, македонски национален деец и најстар пратеник на Првото заседание на АСНОМ, прв претседавач на Заседанието и прв потпретседател на АСНОМ, прв повереник на првата привремена влада на Македонија и иницијатор за формирање на првата новинска агенција на Македонија, најблизок соработник на Методија Андонов – Ченто.

Почина на 13 јули 1951 година во комунистичкиот логор на Голи Оток, во Хрватска, каде долго време не му се знаеше место на почивање, но и откако беше откриено дека останките почиваат во заедничка гробница во Загреб, до денес ништо не е сторено за пренесување на неговите останки во Македонија.