Девет километри подалеку од Ваљево, мелницата на Џедин, во која верувале или не, може да ве однесе, и мапата на Гугл имаат речиси традиционална задача да ве направат подобри луѓе.

Освен што е обележан на мапите на Google, неговиот уште поголем адут со кој може да привлече туристи и сите оние што минуваат низ овој дел на Србија е работно време кое не постои.

Да, оваа воденица беше отворена цел ден во 365 година, па дури и полициски час не стави катанец на неа. Покрај тоа, тоа е еден вид самопослуга во кој нема никој, но луѓето користат брашно и некој други продукти и оставаат пари.

Кога ќе влезете во оваа воденица, нема да ги слушнете вообичаените поздрави на кои сте навикнати кога одите таму каде што има некој.

„Добар ден“, „ве молам“ и „здраво“, овие се заменети со препознатливиот звук на воденица која неуморно меле брашно.

Во мелницата, како што би можеле да ја наречеме, има полица внатре со изложена стока – различни видови брашно спакувани во најлонски кеси, на кои е залепена едноставна декларација со видот и цената на брашното.

Во централниот дел на воденицата, по купувањето на брашното што го сакавте, има каса, што е еден вид потврда дека само големите трговски ланци немаат ексклузивно право на каси за самопослужување.

Иако аналогни, слични на оние што ги среќаваме во црквата, оставате толку пари во него колку што чини производот што го земавте.

И ако дадете банкнота со повисока вредност, можете да земете кусур. Сопственикот на воденицата, Драган, ви благодари за довербата на напис под капакот.

Потпишаниот Драган работи со оваа самопослужна воденица веќе 30 години. Неверојатно, но според него, за 30 години, немало некој што ќе земе и нема да плати, вели тој за ,,Приче са душа,,

Тој раскажува дека на овој начин им дава можност на луѓето да станат подобри луѓе. Можеби затоа стојат многуте пораки пред влезот на воденицата.

„Ако се сомневате во човек, немојте да работите со него, ако работите, не се сомневајте“, „Искреноста и довербата живеат во воденицата“.

Мелницата има и своја книга за впечатоци, која брои околу 700 пораки, во која тие не го кријат ентузијазмот на луѓето од целиот свет.

Кои ги донеле патот и мапите на Гугл овде, па дури имало и случаи кога луѓе повторно се враќале и по стотици киломтери само за да купат брашно.