По повод 9 Ноември, празникот на градот, Општина Велес ги додели престижните награди и признанија на истакнати велешани кои со својот вложен труд и знаење придонесоа во развојот на градот.
Наградата за животно дело „Гемиџии“ годинава заслужено му припадна на докторот кој го прдводеше тимот специјалисти што ја извршија првата трансплантација на срце во државата, проф. д-р. Сашко Јовев.
„Бескрајна благодарност за оваа награда. Имам три причини со кои се гордеам, прво затоа што имам велешко потекло, второ, затоа што членови од моето потесно семејство се бореле за оваа наша слобода и трето затоа што е награда за животно дело. Наградата за мене значи екстремна пожртвуваност, несебичност и интелектуализам проткаена со шарм каков што само велешани имаат“, рече Јовев.
Со високото општинско признание „Спомен плакета“ наградени се најхрабрите и најпожртвуваните, здравствените работници кои беспоштедно, секојдневно се борат против непредвидливиот непријател Ковид-19. Спомен плакета им беше врачена на вработените во инфективното одделение на ЈЗУ Општа болница – Велес, на вработените во Службата за итна медицинска помош на Здравствен дом, на вработените во Епидемиолошката служба на Центарот за јавно здравје. Спомен плакета добија и тимот лекари-специјалисти кои ја извршија првата трансплантација на срце, др. Тања Ањѓушева, др. Димче Славевски, др. Александар Колев, Катерина Ристовска Јанев и Александра Ристовска Тунев. Спомен плакета им беше врачена и на матичните лекари од градот.
Со високото општинско признание „Благодарница“ се закитија фудбалерот Енис Фазлагиќ, кајакарот Љубомир Спасиќ, Лајонс клубот од Велес и семејството на прерано починатиот Борче Пинев.
„Пофалници“ им беа врачени на м-р Илија Настовски, Снежана Лазарова-Луна, Христијан Андовски и на Филип Коруновски.
Наградата нај студент „Ѓорѓи Шоптрајанов“ годинава ја понесе студентката на факултетот за медицински науки „Гоце Делчев“ во Штип, Ана Трајчева.
Настанот по повод 9 Ноември, беше збогатена со неколку музички точки во изведба на проф. Веселинка Маџарова, м-р Илија Настовски и Трајче Малинов, а со своја точка настапи и член на балетското друштво „Анабела“.