Во КОД се разработи приказната за велешанката Пале Илоска. Таа бранејќи се од семејно насилство на кое била жртва со години, на крај заврши како обвинета за убиство во миг. Експертите сметаат дека станува збор за борба за живот односно за нужна одбрана. Видеото може да го погледнете ТУКА.